Akne Skarı

Akne Skarı (Sivilce İzi)

Akne Skarları Nodüler Kistik formdaki aknelerin tedavisiz bırakıldığı durumda ya da tedaviye geç kalınması durumunda gözlenen bir tanıdır. Akne Skarları bazı hastalarda ciddi sosyal sıkıntılar, özgüven eksikliği oluşturan bir durumdur. Günümüzde Akne Skarı (sivilce izi) tedavisinde kullanılan çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Akne skarı tedavisi ile birlikte aktif akne beraber olabilir. Akne skarı en sık yüzde ikinci olarak, sırtta yerleşen aknelerde gözlenir.

Akne Skarı (Sivilce İzi) İçin
Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!
İletişim

Akne Skarı (Sivilce İzi)

Genel olarak sivilce izi çeşitlerini iki farklı grupa ayrılır. Bunlar en kabaca deriden çökük sivilce izleri ve deriden kabarık olarak sivilce izleridir. Deriden kabarık akne izleri “Keloid formu ile iyileşen ya da Hipertrofik Akne skarları olarak iyileşen formlar olarak ayrılır. Deriden Çökük İzler; bunlar; icepick skar izler, boxcar skar izler ve rolling skar izlerdir.

• Icepick Skar
Bu gruptaki skarlar çoğunlukla çivi gibi delici bir cisimle delinmiş gibi görünen bir cilt görüntüsü ortaya çıkarır. İzlerin çapı 2 mm’den daha az, derinliği ise 2 mm civarlarında olur. Icepick Skarlar, cildin alt kısmında bulunan yağ tabakasına kadar uzanan izlerdir.

• Boxcar Skar
Bu türde olan skarlar ise genellikle yuvarlak ve oval bir şekle sahip olurlar. Aynı zamanda yara izi 0.5 mm civarlarında olur. Dikey yönlü bir çökme görüntüsü de oluşturabilirler. Genellikle keskin kenarlara sahiptirler ve aynı zamanda krater görünümündedirler. Icepick skar türünde olan sivilce izleri kadar sivri çöküntülere neden olmazlar.

• Rolling Skar
Bu skarlar ise cilt üzerinde genellikle dalgalı bir görünüm sergilerler. 4 mm civarlarında derinliğe sahiptirler.

Akne Scarı

Akne Skarı (Sivilce İzi) Tedavisi?

Akne tedavisi zamanında yapılmazsa ve genetik olarak ailede skar hikayesi varsa Akne skar oluşma riski yüksektir.

Akne Skarı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akneler zamanında tedavi edilmediğinde iz bırakarak iyileşirler. Derin ve iltihaplı akneler diğerlerine oranla daha çok iz bırakma riskine sahiptir. Akne skarı (sivilce izi) tedavisinde özellikle fraksiyonel lazerler, altın iğne (Fraksiyonel Mikroiğneli Radyofrekans) ve Subsizyon uygulaması, Plateletten zengin plazma, skar dokusunun altına ince yapıdaki Hyalüronik asitli dolgular ile deri altının daha düzgün forma kavuşturulması yöntemleri birlikte veya ayrı ayrı ihtiyaca göre tedavide yapılır.

Bu tedavi yöntemlerini tek tek ve detaylı ele alacak olursak;

• Fraksiyonel Lazer Tedavisi
Fraksiyonel lazer tedavisi ile deriye minimum hasar verilmesi planlanır. Hasardan kastımız boyu milimetreden küçük noktacıklardır. Hasarlı bölgelerin etrafı sağlam deri adacıkları ile çevrili olduğundan iyileşme hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Skarlı alanlarda yeni kolagen demetlerinin sentezi ve eski skar dokusundaki bozuk kolagen liflerinin yeniden tekrar yapılanması tedavinin temel amacıdır. Akne skarı yoğunluğuna göre seans sayısı 1 ile 3 arasında değişmektedir. Seans aralıkları ortalama olarak 1 aydır. Uygulamadan yaklaşık 30-60 dakika önce uyuşturucu kremler sürülerek tedavi bölgesinde anestezi sağlanır. İşlem sorasında soğuk uygulama ile konfor ve korunma sağlanır . İşlem ortalama 30 dakika civarında sürer. Yeni hassas naif deri işlem sonrası yeniden yapılanma sürecinde olduğu için işlem sonrası en önemli unsur derinin iyi nemlenmesi ve güneşten korunmasıdır . Güneşin yoğun olmadığı kış ayları cildin kendini yenilemesinin sağlandığı Lazer ile yapılan Resurfacing ( yeniden yapılanma ) işlemleri için çok daha uygundur . İşlem sonrasında ortalama 3-5 gün içerisinde işleme bağlı belirtiler ortadan kalkar. Uygulamanın sonuçları her seans kendini gösterir, ancak son seansın üzerinden 1.5 ay geçene kadar toparlanma süreci devam eder.

Akne Scarı

• Altın İğneli Radyofrekans ( Fraksiyonel Mikroiğneli Radyofrekans) Tedavisi

Son dönemlerin popüler ve etkili uygulamalarından biridir. Uygulamada kişiye özel altın iğne uçları barındıran başlıklar kullanılır. Uygulamadan yaklaşık 30-45 dakika önce uyuşturucu kremler sürülerek tedavi bölgesinde anestezi sağlanır. İşlem ortalama 5-10 dakika civarında sürer. İhtiyaca göre ayda 1 kez 3-4 seanslık uygulama yapılır.

İşlem derinin üst tabakasına zarar vermeden dermis tabakasındaki bozuk kolagen demetlerinin radyofrekans enerjisi ile yeniden yapılanması sağlanır. Altın İğne Radyofrekans uygulaması yaz aylarında da yapılabilen güvenli ve işlem sonrası sosyal hayattan kopma olmadan deri kalitesinin iyileştiği ve cildin günden güne sıkılaştığı ve parlamasının sağlandığı bir işlemdir. Uygulama sonrasında hafif kızarıklık ve ödem 2-3 saat içinde hızla geriler ve işlem sonrası kabuklanma görülmez. Altın iğne Radyofrekans tedavisi dışında plateletten zengin plazma kullanılarak cildin daha hızlı iyileşmesi ve yeni kolagen sentezinin uyarılması sağlanır.

Uygulama sonrası güneş koruyucu krem ve derinin nemlendirilmesi önemlidir. Uygulamanın sonuçları her seans kendini gösterir, ancak son seansın üzerinden neokolagenizasyon ( yeni kolagen yapımı ) süreci devam ettiği için 6 aya kadar derinin olgunlaşması sürer.

SUBSİZYON
Subsizyon uygulaması ile derinin altındaki skarı oluşturan kötü kolagen bantları açılarak yeni kolagen bantlarının yapımı ve skarlı dokunun tamiri sağlanır. Subsizyon uygulaması sırasında kişinin kendi kanından hazırlanan Plateletten zengin plazmanın deri altına verilmesi derinin büyüme faktörlerini içeren Platelet hücreleri ile daha hızlı iyileşmesi ve yeni kolagen yapımı sağlanır.