Dermatoloji, halk dilinde cildiye; cilt, tırnak, saç, ağız ve deri rahatsızlıkları, cinsel yol ile bulaşan (zührevi) rahatsızlıkların tanısı, tedavisi ve takibiyle ilgilenen tıp dalı şeklinde tanımlanabilir. Bunun yanı sıra dermatoloji, cildin sağlıklı ve güzel görünmesi ile de ilgilenmektedir. Dermatoloji alanına giren rahatsızlıklardan sorumlu olan uzman doktorlar, Dermatolog veya cilt rahatsızlıkları uzmanı şeklinde de isimlendirilir.
Klinik Dermatoloji Nedir?
Klinik Dermatoloji ise, cilt hastalıklarının mikroskobik düzeyde incelenmesinden sorumlu dermatolojinin alt uzmanlık alanıdır. Klinik dermatoloji, hem deri biyopsilerinin analizi ve incelenmesi yoluyla hastalıkların teşhisi hem de deri hastalıklarının olası nedenlerinin incelenmesi ile ilgilenir.
Klinik Dermatoloji, cilt hastalıklarını, görünümlerine, vücuttaki dağılımlarına ve zaman içindeki davranışlarına göre sınıflandırır ve tanımlar. Bu kriterlerin yeterli olmadığı durumlarda ise deri biyopsisine başvurulabilir. Bu derinlemesine inceleme, hastalığın histolojisini (doku bilimi) gösterir ve teşhisi netleştirir. Klinik dermatoloji, ek olarak farklı cilt kanseri türlerini de inceler ve tedavi eder.
En Sık Görülen Dermatolojik Hastalıklar Nelerdir?
Cildimiz, yaşamın başlangıcından itibaren; bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlanma dönemlerinde dermatolojik tedavi gerektiren değişiklikler, dönüşümler ya da hastalıklar gösterebilir.
Klinik dermatoloji hem cilt hastalıklarını, hem de ciltte meydana gelen ancak vücudun başka yerlerinden de kaynaklanabilen belirtileri dikkate alır.
Deri hastalıkları, cildi etkileyen ve bakteriyel enfeksiyonların, mantar enfeksiyonlarının, alerjik reaksiyonların, deri kanserlerinin, parazitlerin, kalıtsal nedenlerden kaynaklanan ve hatta nedenleri bilinmeyen hastalıkları içeren çok çeşitli durumlardır.
En çok görünen dermatolojik hastalıkları ise şöyle sıralayabiliriz;
Sivilce(akne) , mantar hastalıkları, tırnak hastalıkları, saç hastalıkları, alerjik cilt hastalıkları, deride iyi ve kötü huylu tümörler, güneş lekeleri ve pigmentasyon bozuklukları, uyuz ve bit gibi parazit deri hastalıkları, deri üzerinde apse, kızarıklık ve viral döküntüsü bulunan hastalıklar, egzama, sedef vb dermatozlar, nasırlar ve siğilleri nevuslar, vasküler cilt hastalıkları.
Bütün bu rahatsızlıklar dermatologların incelediği ve tedavi ettiği hastalıklar içerisinde yer almaktadır. Bu tür sorunları olan kişiler Dermatoloji bölümüne yönlendirilmeli ve Dermatolog uzmanı kontrolünde gerekli tedaviyi almalıdırlar.
Dermatoloji Kapsamında Uygulanan Bazı Tedavi Yöntemleri
Deri Biyopsisi: Tanıyı kesinleştirmek için şüpheli görülen hastalıklı bölgeden çeşitli boyutlarda parça alınması işlemidir. Lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Ve işlemde alınan materyal inceleme için patolojiye gönderilir.
Kriyoterapi: Derideki lezyonları tedavi etmek amacıyla uygulanan dondurma tekniğine denir. -196 derece sıvı azot uygulaması ile siğiller, cilt kanserleri, nasırlar, güneş lekeleri, genital bölge siğilleri gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
Elektrokoterizasyon: Elektrik akımı kullanılarak doku hasarı oluşturmak veya kanamayı durdurmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Et benleri, siğiller, sebase hiperplazi, seboreik keratoz gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Dermatoskopi: Dermatoskopik muayene ile ben, ciltteki anormal yapılar, parazitler, deri tümorleri ve kan damarları ile alakalı rahatsızlıklar detaylı şekilde gözlemlenebilmektedir.
Vücut Ben Taraması: Sağlıklı bireylerin dahi düzenli olarak yaptırması gereken vücut ben haritalamasının, cilt kanserlerine karşı erken teşhiste büyük bir rolü vardır.
Allerji testleri: Prick (Delme tesi), Patch (Yama testi) alerji şüphesi olan bireylerde alerjinin neye karşı ve hangi şiddette olduğunu tespit etmeye yönelik yapılmaktadır.
Fototerapi: Işık tedavisi olarak bilinen fototerapi, nedeni bilinmeyen kaşıntılar, vitiligo ve sedef hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır.